Op deze site zijn verschillende recepten met tuinbonen te vinden. Maar niet eerder combineerde ik het in een risotto. Een geslaagd experiment! Omdat de tuinbonen best groot zijn, is het vliesje wat bitter en taai. Daarom koos ik ervoor ze te dubbeldoppen. Je blancheert de tuinbonen een minuut of vier, daarna kan je het vliesje er makkelijk afhalen. Vervolgens roer je ze vlak voor het serveren door de risotto. Zo combineer je de Italiaanse risotto met deze Hollandse groenten.
Ingrediënten (2p):
- 300 gram Tuinbonen
- 1 Ui
- 1 teentje Knoflook
- 1 tl Tijm
- 1 tl Oregano
- Stukje Pecorino
- 150 gram risottorijst
- bouillontablet
- Olijfolie
- 350 ml Water
- Limoen of Citroen
Zo maak je het:
- Haal de tuinbonen uit de peul en kook ze ongeveer vier minuten in het water met de bouillontablet.
- Haal de tuinbonen uit de bouillon en dop de bonen nogmaals. Gooi de bouillon niet weg.
- Snij de knoflook en de ui fijn. Fruit deze aan in een wok met wat olijfolie.
- Voeg de tijm, oregano en risottorijst toe en laat een paar minuten bakken tot de rijst glazig oogt.
- Voeg vervolgens langzaam een beetje bouillon bij de rijst, en pas wanneer het vocht is opgenomen, voeg je weer wat meer bouillon toe. Doe dit zo’n 25 minuten, tot de rijst gaar is. De rijst hoort een beetje nat te zijn.
- Rasp de Pecorino en voeg toe aan de risotto. Roer vervolgens voorzichtig de tuinbonen door de risotto.
- Knijp een halve citroen of limoen uit boven de risotto. Maak af met een beetje peper. Waarschijnlijk is zout niet nodig, want die smaak brengt de kaas al met zich mee.
- Eet smakelijk!
Serveertip: maak er een eenvoudige salade bij, bijvoorbeeld met rucola en olijfolie.