Categorieën
Recepten Zomer

Spitskool salade

Kool een wintergroente? Nee hoor, deze spitskool oogsten en eten we gewoon in de zomer. Stoven, koken, roerbakken, allemaal lekkere manieren om je spitskool te bereiden. Toch kies ik deze keer voor rauw. Met een heerlijke zoet-zure dressing en veel verse kruiden.

Bijkomend voordeel is dat de spitskool wat makkelijker te verteren is dan bijv. witte kool. Dus mocht je daar gevoelig voor zijn (ik wel!), de spitskool is het proberen waard.

Dit recept vond ik trouwens gewoon in de app van de Appie. Een aantal ingrediënten heb ik aangepast, maar de basis is hetzelfde. Zo zie je maar dat je overal lekkere en gezonde inspiratie op kunt doen.

Ingrediënten:

  • 1 spitskool (bio boerderij)
  • 1 ui (bio boerderij)
  • 6 wortelen (bio supermarkt)
  • 8 augurken (bio supermarkt)
  • handje amandelen (bio supermarkt)
  • bieslook (bio boerderij)
  • peterselie (bio boerderij)

Voor de dressing:

  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 el apelciderazijn
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 tl mosterd

Zo maak je het:

  1. Snij de spitskool doormidden, en haal de harde kern eruit.
  2. Rasp de wortelen en snij zowel de spitskool als de wortelen in hele dunne ringen/schijfjes (in een keukenmachinge of met een rasp).
  3. Ook de ui, peterselie en bieslook snipper je fijn en de augurk snij je in blokjes.
  4. Maak vervolgens de dressing. Meng eerst de azijn me de mosterd, doe de siroop en olijolie erbij en meng goed door elkaar.
  5. Pak een grote saladekom, vul deze met de groenten en kruiden, meng goed door elkaar. Doe er vervolgens de dressing over. Je kunt de salade een aantal dagen in de koelkast bewaren. Doe dit dan wel in een goed afgesloten bakje.
  6. Maak de salade af door wat crunch toe te voegen valk voor het serveren: Hak de amandelen fijn en strooi deze erover.
Net een hartje zo’n halve spitskool, of romantiseer ik dit koken nu te veel ;)?

Door Marijntje Kirkels

Ik ben Marijntje, hou van eten en van de natuur. Sinds kort eet ik zoveel mogelijk biologisch en lokaal en merk hoe lekker en makkelijk dat eigenlijk is. Op deze site deel ik mijn ervaringen. Recepten om je vingers bij af te likken, maar ook praktische ervaringen over eten met de seizoenen en hoe je daar creatief mee om kunt gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *