Niet veel dingen in het leven zijn lekkerder dan stampen met de stamppotstamper. Daarom stond ik gisteren aan het aanrecht, lekker wat dagelijkse, kleine frustraties eruit te rossen. Met als resultaat een heerlijke boerenkoolstamppot! De herfst gaat bijna over in de winter. Dat betekent dat ik die stamppotstamper steeds vaker uit de bestekla pak. Ik weet het, er zijn ook heerlijke zomerstamppotten, maar bij het woord stamppot denk ik toch vooral aan een dampend prakje dat me opwarmt op regenachtige, gure dagen.
Het wisselen van de seizoenen is zo vanzelfsprekend als de zon die iedere ochtend opkomt, maar dit jaar ben ik me er veel bewuster van dan ooit tevoren. Dat komt omdat ik het vanzelf merk aan het eten dat op mijn bord ligt. Sinds ik mijn groenten haal bij de bio- boerderij om de hoek, eet ik wat er op dit moment in het seizoen is. Daar ben ik zo enthousiast over, dat ik er mijn site naar vernoemd heb. Waarom het een goed idee is, het seizoen letterlijk te proeven? Dat lees je in deze blog.
Groente eten uit het seizoen is lekker.
Deze reden is misschien wel de belangrijkste. Het is gewoon lekker. De sla die ik op zaterdagochtend om 10 uur ophaal op de boerderij, stond eerder die ochtend nog in de grond. Om 18 uur ’s avonds ligt deze verser dan vers, op mijn bord. Dat proef je.
Seizoensgebonden eten is gezond.
Verse groenten zijn naast heel lekker, ook heel gezond. Zeker als je, zoals ik, de biologische variant koopt, dan zijn ze ook nog vrij van chemische bestrijdingsmiddelen. Kies je voor groenten uit pot of blik, dan is daar vaak zout en/of suiker aan toegevoegd. Eet je verse groente, dan krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen. Denk aan vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium (bron: voedingscentrum).
Groenten eten uit het seizoen is duurzaam.
Maak je je wel eens zorgen om het klimaat? Wil je graag je steentje bijdrage aan een beter milieu, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begin klein, eet lokale groenten uit het seizoen. Geen dure vrachtwagens/vliegtuigen om ze te vervoeren. Geen energie slurpende kassen om ze in de kou toch te kunnen kweken.
Seizoenen zorgen voor afwisseling.
Eet je dan niet iedere dag hetzelfde? Nee hoor, juist niet, net zoals de seizoenen elkaar afwisselen, doen de groentes dat ook. Radijsjes en spinazie in het voorjaar. Courgettes en bonen in de zomer. Komt de herfst eraan, dan kan ik me echt verheugen op de eerste pompoenen. De boerenkool en spruiten zijn niet te missen in de winter. Dit zijn alleen maar enkele voorbeelden. De biologische boerderij waar ik lid van ben, verbouwt meer dan 50 verschillende groentes.
Enthousiast geworden? Wil je weten welke groentes er in het seizoen zijn? Klik hier voor het overzicht, of maak direct kennis met één van de duurzame initiatieven bij jou in de buurt. Denk aan een pluktuin, een Herenboerderij of CSA (Community Supported Agriculture) netwerk.
Voor nu even genoeg schrijverij over eten uit het seizoen. Mijn maag knort: tijd voor het restje boerenkoolstamppot van gisteren!