Categorieën
Recepten Zomer

Komkommer Pickles

Het is augustus en de komkommer kan geoogst worden. Om ze iets langer te kunnen bewaren ga ik ze in het zuur zetten. De komkommers blijven zo lekker knapperig, lekker als tafelzuur bij de nasi. En als garnering op een broodje, of ’s avonds bij de borrel!

Ingredienten:

  • 1 Komkommer
  • 1/2 kopje appelazijn (of witte azijn)
  • Handje Dille
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl Peperkorrels
  • 1 tl Mosterdzaad
  • 1/2 el Zout
  • 1 tl Suiker
  • 1/2 kopje water

Voor wat extra pit: Voeg een rood pepertje toe.

Zo maak je het:

  • Snij de komkommer in partjes of schijfjes.
  • Schil de tenen knoflook en druk ze plat.
  • Verwarm in een pannetje het water en de azijn. Voeg het zout en de suiker toe, roer door tot het is opgelost (hoef niet te koken).
  • Doe de komkommer, dille, knoflook, peperkorrels en mosterdzaad in de glazen pot. Zorg dat je deze pot goed hebt uitgekookt, zodat er geen bacterie achter blijven. Voeg het water/azijn mengsel erbij, en laat afkoelen.
  • Na 24 uur in de koelkast heb je de optimale smaak. De pickles zijn dan max 2 weken houdbaar. Wil je ze langer bewaren, dan moet je ze echt warm verwerken. Een goed recept daarvoor vond ik hier.


Categorieën
Recepten Zomer

Zeebaars op de BBQ

Wij vinden het heerlijk om in het weekend (met een goed glas wijn in de hand) te experimenteren met gerechten op de BBQ. Deze keer kochten we een hele zeebaars. Laat deze bij de visboer schoonmaken en ontschubben, dan is de rest super makkelijk. Je vult de hele vis met kruiden (dille, peterselie etc) en citroen en legt deze op de BBQ, 10 min. aan iedere kant. Het resultaat is verrukkelijk! Wel even goed kop, staart, vel en alle graatjes verwijderen, maar wat je overhoudt is zo zacht en smaakvol. Beetje peper en zout erop en smullen maar! Oja en dit is dus ook super gezond: vers en onbewerkt, zonder allerlei toevoegingen of dikmakende sausjes. Een duurzame keuze is het helaas niet echt, maar heel af en toe ‘spijbelen’ moet kunnen.

Zie hier de before en after foto’s (van de vis dan he;), we hadden te veel honger om onze eigen blije gezichtjes erbij op de foto te zetten.

Ingrediënten:

Wij gebruikten een visklem zodat alles netjes op z’n plaats blijft, maar het kan ook zonder, ben dan wel extra voorzichtig met omdraaien.

  • Zeebaars, 1 vis voor 2 personen (visboer)
  • Citroen
  • Kruiden uit de tuin (wij namen peterselie, dille)
  • Olie
  • Peper en zout

Zo maak je het:

  • Wrijf de vis in met peper en zout en een beetje olie.
  • Stop een paar schijfjes citroen en de kruiden in de vis.
  • Doe de vis tussen de visklemmen.
  • Rooster aan beide kanten +/- 10 minuten. De precieze tijd hangt af van de grootte van de vis.
  • Wil je weten of de vis goed gaar is? Kijk dan of je het velletje aan de buitenkant er makkelijk af kan trekken.
  • Wanneer de vis gaar is, leg hem op een houten plank en haal ‘m uit de visklem.
  • Vervolgens haal je de staart, kop en het velletje eraf. Je kunt de filet dan zo van de graat af duwen met een mes.
  • Check altijd even extra op losse graatjes. Maak op smaak met peper en zout.
  • Smakelijk eten!

Wij aten de vis met wat gebakken aardappeltjes en een simpele salade.

Categorieën
Lente Recepten

Salade Aardbei & Brie

Deze week zitten er twee flinke kroppen sla in het oogstpakket van de biologische boerderij. Het voordeel is dat je met sla echt eindeloos kunt combineren. Ik koos deze keer voor een variant met aardbei. Ook lekker uit het seizoen. Wist je trouwens dat de aardbei eigenlijk geen vrucht is? Het verbaasde mij ook, maar de pitjes aan de buitenkant, dat is eigenlijk de vrucht. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem.

Genoeg info lijkt me, nu lekker koken en smikkelen!

Ingrediënten:

  • 1 krop sla (bio boer)
  • 250 gr aardbeien(bio supermarkt)
  • stuk brie (bio supermarkt)
  • bakje walnoten 
  • 2 lente uitjes (bio boer)

Voor de dressing

  • Olijfolie extra vierge
  • Appelcider azijn
  • Honing
  • Mosterd
  • Peper en zout

Zo maak je het:

  1. Snij de krop sla klein, de aardbeien in vieren. Het lenteuitje mag in dunne ringetjes.
  2. Meng alle ingredienten in een sla kom.
  3. Leg een aantal aardbeien, de brie en de walnoten bovenop, het oog wil immers ook wat.
  4. Meng vervolgens de dressing en maak op smaak met peper en zout.
  5. Schenk de dressing over de sla en eet smakelijk!

Oja, ik serveerde het zelf met toast/brie/walnoot/honing, even warmgemaakt in de oven. Een aanrader!

Categorieën
Lente Recepten

Groene salade

In het voorjaar kun je groene asperges oogsten. Op de biologische boerderij zijn de aspergeplanten net gepoot, het duurt een jaar of 3 voordat we hier voor de eerste keer goed van kunnen oogsten. Voor dit recept kocht ik ze dus nog in de supermarkt. Gecombineerd met erwten, tuinbonen en munt is dat puur genieten. En ook nog eens super gezond! Inspiratie voor dit recept haalde ik uit het heerlijke kookboek: ‘Hartstikke Mediterraan’ van de zussen Jansen (een aanrader voor iederen die van gezond eten houdt!).

Ingrediënten:

  • 400 g tuinbonen (bio boer)
  • 200 g groene asperges (bio supermarkt)
  • 200 g doperwten (bio supermarkt)
  • 1 teen knoflook (bio supermarkt)

Voor de dressing

  • olijfolie extra vierge
  • appelcider azijn
  • 1 el honing
  • fijngesnede munt

Zo maak je het:

  1. Kook de tuinbonen in maximaal 10 minuten gaar, voeg halverwege de doperwten toe en laat +/- 5 minuten meegaren.
  2. Maak ondertussen de dressing door de 3 scheutjes olie, 1 scheutje azijn, 1 el honing en vers gesneden munt te mengen.
  3. Snij het kontje van de asperges (ze hoeven niet geschild) en wok ze met wat knoflook een paar minuten.
  4. Voeg vervolgens de tuinbonen en doperwten toe aan de gewokte asperges.
  5. Serveer met de dressing.
  6. Eet smakelijk!

Lekker in combi met een stukje vis en/of gebakken aardappel.

Voor meer mediterraanse recpeten, check hier het kookboek waar ik de inspiriatie uit haalde:

Categorieën
Lente Recepten

Asperge Rosbief

Het is voorjaar en dus tijd voor asperges. Hier in Limburg zijn asperges heel makkelijk lokaal te kopen bij een boer langs de weg. Dat heb ik vanmiddag dan ook gedaan. Traditioneel worden asperges vaak gegeten met ham en ei, een botersausje of soms met zalm. Ik had zin in iets anders en koos voor de combi met rosbief en tonijnmayo. Een heerlijke resultaat! De rosbief en tonijn kun je kant en klaar in de winkel kopen. Omdat ik wat meer tijd had, koos ik ervoor de rosbief van de lokale bio boer zelf te garen in de oven. Ook de tonijnsalade maakte ik zelf. Tonijn is niet zo’n beste keuze als je het milieu een warm hart toe draagt, maar ik gun het mezelf af en toe.

Ingredienten:

  • 15 a 20 Asperges (bio boer)
  • Rosbief aan ’n stuk +/-500 gram(bio boer)
  • 2 tenen knoflook
  • takje Tijm
  • 4 el Tonijnmayo
  • 8 Aardappelen
  • Kappertjes
  • Platte peterselie
  • Bieslook

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Bestrijk de hele rosbief met peper en zout en bak rondom bruin in een pan die goed heet is.
  3. Zet de rosbief +/- 30 minuten in een schaal in de oven, leg er een takje tijm en de tenen knoflook naast, zodat de smaak in de rosbief kan trekken.
  4. Terwijl de rosbief langzaam gaart, schil je de asperges en de aardappelen. Deze aardappelen zet je eerst op, deze kook je zo’n 12 minuten. De asperges mogen iets later in het water, deze kook je 5 a 8 minuten (afhankelijk van de dikte).
  5. Haal na 30 minuten de rosbief uit de oven. Deze is dan nog mooi rosé van binnen. Mocht je een vleesthermometer gebruiken, ga uit van +/- 60 graden kerntemperatuur. Laat de rosbief even rusten en snij de rosbief met een goed scherp vleesmes in hele dunne plakjes.
  6. Leg de aardappelen, asperges en rosbief met de tonijnmayo op een bord. Strooi er wat kappertjes, peterselie en bieslook over.
  7. Eet smakelijk!
Categorieën
Recepten Winter

Rendang

Lokaal en biologisch vlees gecombineerd met zelfgemaakte Indische kruidenpasta. Het beste van twee werelden.

Het is druilerig weer. Dat zijn de momenten waarop ik zin krijg in stoofvlees, of zoals dat vroeger bij ons thuis heette: ‘draadjesvlees’. Dit keer kies ik voor een Indische variant. Omdat ik de tijd heb (en in een fanatieke bui ben), maak ik de kruidenpasta ook zelf. Dit hoeft natuurlijk niet, maar is wel extra lekker. Geïnspireerd op het recept van leukerecepten_nl.

Ingrediënten: het stoofvlees

  • Rendang kruidenpasta (zelfgemaakt zoals hieronder, of uit de bio winkel)
  • 1 kg rib- of sukadelappen). (koop lokaal! In mijn geval: www.weerterheidevlees.nl)
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagel
  • 2 stengels citroengras
  • 2 tl bouillonpoeder (of 1/2 blokje)
  • Zout
  • Peper
  • Verse koriander

Zo maak je het: het stoofvlees

  1. Snijd de het stoofvlees in grove stukken.
  2. Bak het vlees samen met de kruidenpasta op hoog vuur even aan.
  3. Voeg vervolgens de kokosmelk, het bouillonpoeder, laurierblad, kruidnagel en citroengras toe. Breng langzaam licht aan de kook.
  4. Zet vervolgens het vuur lager en laat het vlees +/- 3 uur heel rustig pruttelen op laag vuur. Roer regelmatig door, en hou de temperatuur zoveel mogelijk constant. Het vlees krimpt en het vet zorgt ervoor dat het vlees extra mals wordt.
  5. Wordt het gerecht te dik? Voeg water toe. Blijft het te dun? Haal de deksel even van de pan. Of voor een ‘grootmoeders twist’: voeg een snee peperkoek toe.
  6. Maak het gerecht op smaak met peper en zout.
  7. Serveer met rijst en boontjes en bestrooi met verse koriander.

Zelf Rendang kruidenpasta maken? Lekker en gezond!

Ingrediënten: de kruidenpasta

  • 2 uien (bio boerderij)
  • 3 knoflooktenen
  • stukje gember
  • 2 tl laos
  • 1 tl korianderzaad
  • halve tl kaneel
  • 1 tl komijn
  • 1 tl sambal
  • scheutje olie
  • handje noten (bijv. macadamia/pinda of cashew)
  • 1 el ketjap

Zo maak je het: de kruidenpasta

  1. Snij de ui, gember en knoflook in grove stukken.
  2. Meng in een vijzel (of keukenmachine) samen met de kruiden, sambal, olie, noten en ketjap tot een pasta.
Categorieën
Recepten Zomer

Pesto van Rucola

Er zijn veel verschillende soorten groenten die hier in Nederland goed geteeld kunnen worden. Soms is er één soort groente op ‘onze’ bio boerderij in overvloed. Zo was er deze zomer veel rucola, echt veel, heel veel rucola. Dat vraagt om creativiteit. Ik maakte er pesto van, voor een heerlijke pasta. En bewaarde de rest in kleine kuipjes in de vriezer (die waar je normaal je ijsblokjes in maakt). Lekker smeren op je boterham, of ’s avonds op een toastje!

Ingrediënten:

  • 50 gram Rucola (bio boer)
  • 1 teen Knoflook (bio boer)
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram Pijnboompitten (mogen ook andere noten zijn)
  • Olijfolie
  • peper
  • zout

Zo maak je het:

  1. Rooster de pijnboompitten even in de pan.
  2. Doe de Parmezaanse kaas, pijnboompitten en knoflook in een keukenmachine en maal (grof).
  3. Voeg een paar eetlepels olijfolie en de rucola toe. Mix tot het een smeuïge pesto is.
  4. Maak de pesto op smaak met peper. Ben zuinig met zout, want deze is al volop aanwezig in de Parmezaanse kaas.
  5. Pesto over? Deze kun je makkelijk invriezen, bijvoorbeeld in de kleine kuipjes waar je vaker ijsblokjes in maakt.

Categorieën
Recepten Zomer

Zoete aardappel met broccoli

Heerlijk recept, gewoon gevonden in de AH app.

Eet je dan altijd heel Hollands? Dat wordt mij vaak gevraagd nu ik lokaal en biologisch kook. Uh nee, dat hoeft helemaal niet! In dit recept voeg je kerriepoeder en kokosmelk toe, dat geeft meteen een Indiase tint aan dit AGVtje. Voor een vega-variant vervang je de gehaktballetjes voor cashewnoten.

Ingrediënten:

  • 1 ui (bio boer)
  • 1 teen knoflook (bio supermarkt)
  • 4 middelgrote zoete aardappelen (bio boer)
  • 1 broccoli (bio boer)
  • 250 gram mager rundergehakt (bio boer)
  • 2 gram kerriepoeder
  • scheutje olie
  • 200 ml kokosmelk (bio supermarkt)
  • tl bio groentebouillon (bio supermarkt)
  • Peper
  • Zout

Zo maak je het:

  1. Voeg aan het gehakt, de helft van de kerriepoeder, peper en zout toe en draai er kleine gehaktballetjes van.
  2. Snipper de ui en knoflook en snij de zoete aardappel in blokjes. Snij de broccoli in roosjes. Ook de steeltjes zijn lekker om te eten!
  3. Bak de gehaktballetjes bruin en gaar in een koekenpan.
  4. Fruit de ui en knoflook in een wok met de rest van de kerriepoeder. Voeg na 1 minuut de zoete aardappel, kokosmelk en tl groentebouillon toe. Laat dit 8 a 10 minuten stoven.
  5. Kook de broccoli in een pan met water maximaal 5 minuten.
  6. Voeg de gehaktballetjes en broccoli toe aan de saus. Maak op smaak met peper en zout.
  7. Eet smakelijk!
Categorieën
Recepten Zomer

Gevulde courgette

Op de biologische boerderij groeien de courgetten als ‘kool’ ;)! In de zomer en het begin van de herfst heb ik hier volop mee kunnen experimenteren. Een van de lekkerste varianten deel ik vandaag met jullie. Snel klaar en heel smaakvol.

Ingrediënten:

  • 2 courgettes (bio boer)
  • Pastasaus napolitana (bio supermarkt)
  • Blikje tonijn (bio supermarkt)
  • 1 middel grote ui (bio boer)
  • Pittige geraspte kaas

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de courgettes, snij ze in de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees eruit.
  3. Snijd de ui in kleine dunne blokjes.
  4. Meng het vruchtvlees van de courgettes met de ui, de pastasaus en de uitgelekte tonijn.
  5. Vul de courgettes met het mengsel. Als laatste strooi je de kaas eroverheen.
  6. Bak in de oven tot de courgette gaar is, maar nog niet slap (ongeveer 25 minuten).
Categorieën
Herfst Recepten

Preischotel met grove mosterd

Het voordeel van de herfst is dat ik weer heel veel zin krijg in een ovenschotel. Deze keer een met prei en mosterd. Kijk hieronder voor het recept. Ook makkelijk vooraf te bereiden om een dag later in de oven te zetten.

Ingrediënten:

  • 1 kg aardappel (kruimig, bio boer)
  • 30 g boter
  • 150 ml melk
  • 800 gram prei (bio boer)
  • 300 gram rundergehakt (bio boer)
  • 100 gram extra belegen kaas
  • grove mosterd
  • 1 tl kerrie poeder
  • 1/2 tl paprika poeder
  • peper
  • zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de aardappelen in een pan met water en kook ze in 10 à 15 minuten gaar.
  3. Bak het gehakt in een koekenpan tot het rul is. Voeg de kruiden en prei toe en laat kort mee garen.
  4. Meng de aardappelen in een kom met boter en melk tot een smeuïge puree en maak op smaak met wat peper en zout.
  5. Vet de ovenschaal in met een beetje boter, verdeel eerst het gehakt/prei mengsel over de bodem, leg daarna de aardappelpuree er overheen.
  6. Maak de ovenschotel af met een laagje extra belegen kaas en zet zo’n 25 minuten in de oven. Voor een extra krokant laagje gebruik je de laatste minuten de gril.
  7. Een flinke kwak grove mosterd op je bord, maakt het helemaal compleet.