Bij carpaccio denk ik toch in eerste instantie aan rood vlees. Maar er zijn ook heerlijke vega alternatieven. Zo probeerde ik deze bietencarpaccio afgelopen december. En dat was een succes. De aardse smaak van de biet, combineert goed met het zoete van de peer en het pittige van de blauwaderkaas (klink al bijna als een echte foodie zo he ;). Op zoek naar een makkelijk voorgerecht met groente als basis? Dan is dit echt een topper.
Ingrediënten (2p):
2 bieten bio boerderij
1 peer
1 klein stuk blauwader kaas (of geitenkaas als je daar meer van houdt)
mini handje tuinkers
balsamico creme
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 200 graden.
Pak de bieten in in aluminiumpapier en pof ze 45 minuten tot 1 uur gaar in de oven. De tijd hangt af van de grootte van de biet (hoe kleiner hoe korter). Zorg dat er nog lekker wat bite aan zit, dat komt de smaak ten goede.
Schil de peer en snijd in kleine blokjes.
Wanneer de bieten gaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen. Schaaf de bieten in hele dunne plakjes. Bijvoorbeeld met een kaasschaaf of mandoline (let op je vingers!).
Verdeel de bietjes over een mooi bord, leg er de stukjes peer over. Kruimel vervolgens de blauwaderkaas erover.
Je maakt het gerecht af met de tuinkers en balsamico creme.
In de seizoenen herfst en winter zit de knolselderij regelmatig in het oogstpakket van de lokale bio boerderij. De knolselderij is familie van de bleekselderij en de snijselderij. De knol vormt zich deels boven, deels onder de grond en moet geoogst worden voor de eerste nachtvorst in oktober/november. Gekoeld kan deze vervolgens nog een hele tijd bewaard worden.
Je zou knolselderij het lelijke eendje onder de groenten kunnen noemen. De vorm, de kleur, deze knol oogt niet zo aantrekkelijk. Gelukkig hebben lelijke eendjes altijd verborgen talenten, en dat is met deze knol niet anders. Ik vind het heerlijk smaken (aards, friszoet & romig) en het is gezond. Er zit bijvoorbeeld veel Vitamine C en vitamine K in en bevat lekker wat vezels. Daarmee is het ook een ideale vervanger van aardappels.
Ik maakte er bovenstaande risotto van. Benieuwd naar het recept? Kijk hieronder.
Ingredienten (2 p):
1 knolselderij (bio boerderij)
1 ui (bio boerderij)
150 gram risotto rijst
2 portobello’s
handje geraspte parmezaanse kaas
100 gram ricotta
limoen
walnoten
gedroogde tijm & oregano (bio boerderij)
flinke scheut witte wijn
1/2 Bouillonblokje
Milde olijfolie
Peper & Zout
Zo maak je het:
Schil de knolselderij en snij in kleine blokjes van +/- 1 cm.
Snij het uitje fijn.
Fruit het uitje met wat milde olijfolie en de gedroogde tijm & oregano (vers mag ook, maar dat is lastig in de herfst).
Voeg de rijst, blokjes knolselderij toe en bak even aan.
Vervolgens voeg je de wijn en 1/2 bouillonblokje toe. Roer door tot de wijn is opgelost. Vul vervolgens aan met een scheutje water, tot dat weer is opgelost. Ga zo 20 a 25 minuten door.
Pak ondertussen een grilpan en rooster de portobello’s zo’n 5 minuten. Kruimel de laatste 2 minuten wat walnoten in de pan en rooster deze mee.
Zodra de risotto zacht is, voeg je de ricotta en limoen toe. Roer nog een keer door. Breng op smaak met peper en zout.
Leg vervolgens de portobello op een bord en vul met het risotto mengsel. Strooi er parmezaanse kaas en walnoten over.
Niet veel dingen in het leven zijn lekkerder dan stampen met de stamppotstamper. Daarom stond ik gisteren aan het aanrecht, lekker wat dagelijkse, kleine frustraties eruit te rossen. Met als resultaat een heerlijke boerenkoolstamppot! De herfst gaat bijna over in de winter. Dat betekent dat ik die stamppotstamper steeds vaker uit de bestekla pak. Ik weet het, er zijn ook heerlijke zomerstamppotten, maar bij het woord stamppot denk ik toch vooral aan een dampend prakje dat me opwarmt op regenachtige, gure dagen.
Het wisselen van de seizoenen is zo vanzelfsprekend als de zon die iedere ochtend opkomt, maar dit jaar ben ik me er veel bewuster van dan ooit tevoren. Dat komt omdat ik het vanzelf merk aan het eten dat op mijn bord ligt. Sinds ik mijn groenten haal bij de bio- boerderij om de hoek, eet ik wat er op dit moment in het seizoen is. Daar ben ik zo enthousiast over, dat ik er mijn site naar vernoemd heb. Waarom het een goed idee is, het seizoen letterlijk te proeven? Dat lees je in deze blog.
Groente eten uit het seizoen is lekker.
Deze reden is misschien wel de belangrijkste. Het is gewoon lekker. De sla die ik op zaterdagochtend om 10 uur ophaal op de boerderij, stond eerder die ochtend nog in de grond. Om 18 uur ’s avonds ligt deze verser dan vers, op mijn bord. Dat proef je.
Seizoensgebonden eten is gezond.
Verse groenten zijn naast heel lekker, ook heel gezond. Zeker als je, zoals ik, de biologische variant koopt, dan zijn ze ook nog vrij van chemische bestrijdingsmiddelen. Kies je voor groenten uit pot of blik, dan is daar vaak zout en/of suiker aan toegevoegd. Eet je verse groente, dan krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen. Denk aan vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium (bron: voedingscentrum).
Groenten eten uit het seizoen is duurzaam.
Maak je je wel eens zorgen om het klimaat? Wil je graag je steentje bijdrage aan een beter milieu, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begin klein, eet lokale groenten uit het seizoen. Geen dure vrachtwagens/vliegtuigen om ze te vervoeren. Geen energie slurpende kassen om ze in de kou toch te kunnen kweken.
Seizoenen zorgen voor afwisseling.
Eet je dan niet iedere dag hetzelfde? Nee hoor, juist niet, net zoals de seizoenen elkaar afwisselen, doen de groentes dat ook. Radijsjes en spinazie in het voorjaar. Courgettes en bonen in de zomer. Komt de herfst eraan, dan kan ik me echt verheugen op de eerste pompoenen. De boerenkool en spruiten zijn niet te missen in de winter. Dit zijn alleen maar enkele voorbeelden. De biologische boerderij waar ik lid van ben, verbouwt meer dan 50 verschillende groentes.
Enthousiast geworden? Wil je weten welke groentes er in het seizoen zijn? Klik hier voor het overzicht, of maak direct kennis met één van de duurzame initiatieven bij jou in de buurt. Denk aan een pluktuin, een Herenboerderij of CSA (Community Supported Agriculture) netwerk.
Voor nu even genoeg schrijverij over eten uit het seizoen. Mijn maag knort: tijd voor het restje boerenkoolstamppot van gisteren!
Omdat het zo’n lekker groente is, deel ik met heel veel plezier nog een herfstrecept met flespompoen. Naast de soep en de Traybake, hier nu de gevulde flespompoen met linzen, champignons en granaatappel pitjes. Deze pompoen heeft een peerachtige vorm en is zoet en nootachtig van smaak. Heerlijk voor een regenachtige dag. En ook nog eens gezond, want boordevol vitmaine A, C en kalium.
Om ook wat frisheid toe te voegen, wat fijngesneden raapstelen erbij. Zowel de raapstelen als de pompoen komen natuurlijk van de bio boer om de hoek. Dus super lokaal en helemaal in het seizoen.
Ingredienten (2p):
1 flespompoen bio boerderij
1 bosje raapstelen bio boerderij
100 gram biologische linzen
2 tl gedroogde salie
1 klein bakje granaatappelpitjes
1/2 bakje kastanjechampignons
1 bakje oesterzwammen
1 teen knoflook bio boerderij
flinke scheut goede olijfolie
3 el hummus
peper en zout
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 180 graden.
Snij de pompoen door de helft. Schraap het vruchtvlees en de pitten eruit en wrijf in met een flinke scheut olijfolie. Nog wat peper en zout erbij en dan kan de pompoen zo’n 35 minuten de oven in (snijkant naar boven).
Kook de linzen met 1 tl gedroogde salie gaar. Giet af en laat afkoelen.
Verhit een koekenpan met een scheut olijfolie erin. Bak de champignons en oesterzwammen. Voeg net voor ze klaar zijn 1 tl gedroogde salie en de fijngesneden knoflook toe. Voeg je de knoflook te snel toe, dan verbrandt het, dat is niet zo lekker.
Check of de pompoen gaar is. Zo niet, dan kan het zijn dat deze nog 5 a 10 min. langer mag.
Snij de raapstelen fijn.
Haal de gare pompoen uit de oven en vul met linzen, hummus, champignons en granaatappelpitjes.
Zin in stamppot maar niet in heel veel aardappelen? Dan is deze herfst stamppot met knolselderij en andijvie ideaal. Ik verving de helft van de aardappelen voor knolselderij. Dat geeft wat meer vitaminen en smaak aan de stamppot.
De andijvie sneed ik goed fijn en stampte ik er rauw doorheen. En om het bittere van de andijvie niet te laten overheersen maakte ik een jus met honing. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je bakt een klein bakje spekjes uit, en voegt er wat honing aan toe in de pan. Klein beetje water en klaar is de jus.
Ingredienten (2 p):
5 middelgrote aardappelen (bio boerderij)
1 middelgrote knolselderij (bio boerderij)
1/2 krop andijvie (bio boerderij)
250 g spekjes
klontje boter
scheutje melk
honing
peper en zout
Zo maak je het:
Schil de aardappelen en knolselderij en snij in blokjes van 1 a 2 cm.
Kook de aardappelen en knolselderij in zo’n 10 a 15 minuten gaar.
Snij ondertussen de andijvie goed fijn. Omdat je deze rauw gebruikt is dat handig. Ik vind het nooit fijn om ineens op zo’n groot stuk te kauwen ;).
Bak de spekjes uit en voeg 2 eetlepels honing en een scheutje water toe.
Wanneer de aardappelen en knolselderij gaar zijn, giet je het water af. Je laat het vuur op een laag pitje aan staan, voegt wat boter en klein scheutje melk toe. Samen met de andijvie stamp je dit tot een lekkere stamppot.
Afmaken met peper en zout.
En dan natuulijk serveren met kuiltje & spekjes incl de jus.
Echt typisch voor de herfst: pompoen. Van de ene helft maakte ik deze heerlijke soep. De andere helft bereidde ik in de oven. Deze makkelijke Traybake stond binnen no time in de oven. Zo’n 40 minuten wachten en om in het oranje thema te blijven: aanvalluhhh!
Leuk weetje. Pomoenen kunnen flink groot worden. Heb je je wel eens afgevraagd wat de grootste pompoen van het Nederland is? Daar wordt dus echt een wedstrijd voor georganiseerd. Zo kan ik je vertellen dat de grootste pompoen in 2021 zo’n 887 kg woog. Meer weten hierover? Check de website pompoenweging.nl.
Ingrediënten (2p):
1/2 pompoen(bio boerderij)
1 ui (bio boerderij)
3 aardappelen (bio boerderij)
1 grote zoete aardappel
3 tenen knoflook (bio boerderij)
olijfolie
paar takjes verse tijm en oregano (bio boerderij)
optioneel: gekruide runder chipolata worstjes
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de pompoen, zoete aardappel en aardappel in blokjes van zo’n 1 a 2 cm. De ui mag in partjes gesneden worden.
Ook de chipolata worstjes mogen gehalveerd worden (of in drieen gesneden). Zorg ervoor dat de ingrediënten ongeveer even groot zijn, dan zijn ze ook tegelijk gaar.
Rits de tijm en oregano van de takjes en snij de oregano fijn.
Meng in een kom de worstjes, pompoen, aardappel en zoete aardappel met een scheut olijfolie en de kruiden.
Druk de tenen knoflook fijn en leg (in z’n geheel) op een met bakpapier bedekte ovenplaat.
Verdeel vervolgens het met kruiden en olijfolie gemengde groenten-aardappel mengsel over de plaat.
Bak zo’n 40 minuten in de oven. Kijk halverwege even en schep wat om.
Wil je wat extra groenten? Serveer met een simpele groene salade.
De herfst is begonnen, de courgetteplanten op de boerderij geven de laatste courgettes van het seizoen. Dit keer gebruik ik ze in een lekkere en gezonde lunch, gecombineerd met de biologische eieren. Allemaal afkomstig van de bio boerderij.
Ik vind het af en toe best moeilijk om aan de aanbevolen 300 gram groente per dag te komen. Wanneer je niet alleen ’s avonds, maar ook in je lunch groente verwerkt, wordt het meteen een stuk makkelijk. Dit recept is een mooi voorbeeld hiervan.
Ingredienten (2p):
courgette (bio boerderij)
4 eieren (bio boerderij)
handje geraspte kaas
olie
peper en zout
garnering (ik had nog bieslook, tuinkers, tomaat en sla in de koelkast, maar het kan met allerlei rauwkost die je lekker vindt.)
Zo maak je het:
Verwerk de courgette tot courgettespaghetti. Heb je net als ik niet zo’n fancy spaghetti snijder, geen probleem. Maak dunne plakjes van de courgette door er in de lengte de kaasschaaf overheen te halen. Snij deze lange plakken in dunne reepjes met een scherp mes. Zo krijg je ook de vorm van spaghetti.
Verhit wat olie in de pan. Leg de courgettes er in de vorm van een nestje in (zie foto hieronder). Maak er vier nestjes van. Laat een paar minuten smoren op laag vuur.
Strooi wat geraspte kaas over de nestjes en laat ieder ei in een nestje glijden. Doe een deksel op de pan en laat een minuut of 5 garen.
Mijn favoriete, lokale groente in de herfst: pompoen. Tijdens het vrijwilligerswerk op de bio boerderij heb ik ze zien groeien in alle kleuren en vormen. De patisson bijvoorbeeld. Wit en in de vorm van een tulband, het vruchtvlees heeft wel wat weg van courgette (is ook familie :)). Maar ook groen, geel, oranje of een combinatie van deze kleuren. Zoet en zacht, en te combineren met veel verschillende kruiden, zodat ik er niet snel genoeg van heb.
Hieronder het recept van mijn favo pompoen soep van dit moment (Inspiratie: AH app). Heb ‘m een keer gemaakt met de patisson en met de klassieke oranje pompoen. Omdat er linzen in zitten, vult de soep erg goed, het is echt een maaltijdsoep. Zie hieronder de foto’s.
Ingredienten (4 pers):
1 middelgrote pompoen (of patisson) bio boerderij
1 ui bio boerderij
2 grote wortelen
300 gram rode linzen
duim dik stuk gember
1 stengel citroengras of sereh
1 bouillonblok
yoghurt of kwark
peterselie bio boerderij
peper en zout
1 liter water
Zo maak je het:
Snij de pompoen en wortelen in blokken.
Schil en snij de gember en ui in kleine blokjes en smoor met een klein beetje olie in de pan.
Snij de stengel citroengras in de lengte doormidden.
Voeg de pompoen, wortelen, rode linzen, bouillonblok, citroengras en water toe in de pan.
Kook de soep zo’n 15 minuten.
Haal het citroengras eruit en pureer de soep.
Maak op smaak met peper en zout. Mocht de soep te dik zijn, voeg nog wat water toe.
Schenk de soep in de soepkommen en roer er een dot yoghurt of kwark doorheen. Strooi vervolgens de peterselie erover.
Heb je een grotere pompoen? Pas dan de verhoudingen aan en vries wat je over hebt in. Super handig om uit de vriezer te halen op een dag dat je weinig tijd hebt om te koken!
Een eeuwen oude traditie. Peren stoven om ze zacht te maken. Nu de herfst in aantocht is, kan deze klassieker natuurlijk niet ontbreken. Ik stoofde de peertjes in wijn met verschillende kruiden. Die geur die dan langzaam je huiskamer in trekt, heerlijk.
Je kunt deze stoofpeertjes in allerlei gerechten serveren. Bijvoorbeeld in een herfstige salade met noten en blauwaderkaas. Of in een zoet dessert, zoals in deze Trifle met stoofpeertjes. En een leuke verrassing, het is helemaal niet veel werk om te maken! Ja het staat een hele tijd te pruttelen, maar daar hoef je natuurlijk niet de hele tijd bij te blijven staan.
Ingredienten:
8 geschilde stoofpeertjes
500 ml rode wijn
100 gr bruine basterdsuiker
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1/2 sinaasappel (schillen)
water
Hoe je het maakt:
Schil de stoofpeertjes. Probeer het steeltje eraan te laten zitten, dat ziet er mooi uit.
Leg de peertjes in een pan. Doe hier de kruiden, sinaasappelschillen, suiker en rode wijn bij. Vul aan met water tot de peren net helemaal onder staan.
Breng aan de kook en laat zo’n 2 a 3 uur langzaam stoven.
Het is inmiddels september, de herfst komt eraan. Bij de bio boerderij kreeg ik afgelopen week voor het eerst wat stoofpeertjes mee. En zo kwam het eerste dessert van deze site tot stand.
Hoe je de stoofpeertjes maakt, vind je hier. Je kunt ze op heel veel verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld in een herfstsalade met noten & blauwaderkaas.
Nu naar de zoete variant, stoofpeertjes als dessert. Het kenmerk van de van oorsprong Engelse Trifle zijn de laagjes. Een laagje crunch, ’n laagje fruit en ’n laagje romige kwark. En dat een aantal keer herhalen. Heel simpel en heel lekker. Je serveert het in een glas of glazen schaal. Zo krijgen Oma’s stoofpeertjes een hip jasje: smullen maar!
Ingredienten (4 pers):
8 stoofpeertjes (bio boerderij)
8 el kwark*
4 tl sinaasappelmarmalade
1 pak Chocolate chips cookie*
2 takjes munt
poedersuiker *Glutenvrij en lactosevrij voor mij, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Zo maak je het:
Snij de stoofpeertjes in kleine blokjes.
Meng in een kom de kwark met de sinaasappelmarmelade.
Kruimel de cookies,
Vul het glaasje of de glazen kom laagje voor laagje met cookie kruimels, stoofpeertjes en kwark.
Maak het af met een takje munt en wat poedersuiker.