In de seizoenen herfst en winter zit de knolselderij regelmatig in het oogstpakket van de lokale bio boerderij. De knolselderij is familie van de bleekselderij en de snijselderij. De knol vormt zich deels boven, deels onder de grond en moet geoogst worden voor de eerste nachtvorst in oktober/november. Gekoeld kan deze vervolgens nog een hele tijd bewaard worden.
Je zou knolselderij het lelijke eendje onder de groenten kunnen noemen. De vorm, de kleur, deze knol oogt niet zo aantrekkelijk. Gelukkig hebben lelijke eendjes altijd verborgen talenten, en dat is met deze knol niet anders. Ik vind het heerlijk smaken (aards, friszoet & romig) en het is gezond. Er zit bijvoorbeeld veel Vitamine C en vitamine K in en bevat lekker wat vezels. Daarmee is het ook een ideale vervanger van aardappels.
Ik maakte er bovenstaande risotto van. Benieuwd naar het recept? Kijk hieronder.
Ingredienten (2 p):
- 1 knolselderij (bio boerderij)
- 1 ui (bio boerderij)
- 150 gram risotto rijst
- 2 portobello’s
- handje geraspte parmezaanse kaas
- 100 gram ricotta
- limoen
- walnoten
- gedroogde tijm & oregano (bio boerderij)
- flinke scheut witte wijn
- 1/2 Bouillonblokje
- Milde olijfolie
- Peper & Zout
Zo maak je het:
- Schil de knolselderij en snij in kleine blokjes van +/- 1 cm.
- Snij het uitje fijn.
- Fruit het uitje met wat milde olijfolie en de gedroogde tijm & oregano (vers mag ook, maar dat is lastig in de herfst).
- Voeg de rijst, blokjes knolselderij toe en bak even aan.
- Vervolgens voeg je de wijn en 1/2 bouillonblokje toe. Roer door tot de wijn is opgelost. Vul vervolgens aan met een scheutje water, tot dat weer is opgelost. Ga zo 20 a 25 minuten door.
- Pak ondertussen een grilpan en rooster de portobello’s zo’n 5 minuten. Kruimel de laatste 2 minuten wat walnoten in de pan en rooster deze mee.
- Zodra de risotto zacht is, voeg je de ricotta en limoen toe. Roer nog een keer door. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg vervolgens de portobello op een bord en vul met het risotto mengsel. Strooi er parmezaanse kaas en walnoten over.