Categorieën
Herfst Recepten

Pompoen soep

Mijn favoriete, lokale groente in de herfst: pompoen. Tijdens het vrijwilligerswerk op de bio boerderij heb ik ze zien groeien in alle kleuren en vormen. De patisson bijvoorbeeld. Wit en in de vorm van een tulband, het vruchtvlees heeft wel wat weg van courgette (is ook familie :)). Maar ook groen, geel, oranje of een combinatie van deze kleuren. Zoet en zacht, en te combineren met veel verschillende kruiden, zodat ik er niet snel genoeg van heb.

Hieronder het recept van mijn favo pompoen soep van dit moment (Inspiratie: AH app). Heb ‘m een keer gemaakt met de patisson en met de klassieke oranje pompoen. Omdat er linzen in zitten, vult de soep erg goed, het is echt een maaltijdsoep. Zie hieronder de foto’s.

Ingredienten (4 pers):

  • 1 middelgrote pompoen (of patisson) bio boerderij
  • 1 ui bio boerderij
  • 2 grote wortelen
  • 300 gram rode linzen
  • duim dik stuk gember
  • 1 stengel citroengras of sereh
  • 1 bouillonblok
  • yoghurt of kwark
  • peterselie bio boerderij
  • peper en zout
  • 1 liter water

Zo maak je het:

  1. Snij de pompoen en wortelen in blokken.
  2. Schil en snij de gember en ui in kleine blokjes en smoor met een klein beetje olie in de pan.
  3. Snij de stengel citroengras in de lengte doormidden.
  4. Voeg de pompoen, wortelen, rode linzen, bouillonblok, citroengras en water toe in de pan.
  5. Kook de soep zo’n 15 minuten.
  6. Haal het citroengras eruit en pureer de soep.
  7. Maak op smaak met peper en zout. Mocht de soep te dik zijn, voeg nog wat water toe.
  8. Schenk de soep in de soepkommen en roer er een dot yoghurt of kwark doorheen. Strooi vervolgens de peterselie erover.

Heb je een grotere pompoen? Pas dan de verhoudingen aan en vries wat je over hebt in. Super handig om uit de vriezer te halen op een dag dat je weinig tijd hebt om te koken!

Door Marijntje Kirkels

Ik ben Marijntje, hou van eten en van de natuur. Sinds kort eet ik zoveel mogelijk biologisch en lokaal en merk hoe lekker en makkelijk dat eigenlijk is. Op deze site deel ik mijn ervaringen. Recepten om je vingers bij af te likken, maar ook praktische ervaringen over eten met de seizoenen en hoe je daar creatief mee om kunt gaan.

Één reactie op “Pompoen soep”

Wow, Marijntje, wat een lekkere, eerlijke recepten op jouw site! Ik heb 4 pompoenen in voorraad; je kunt ze tot ver in de winter bewaren, dus ik ga deze soep heel gauw eens proberen. Heb zelf ook een lekker recept met een rode peper en kerrie. Jouw moeder heeft dit ook.
Ook de pompoenstukjes met zoete aardappel en aardappelen lijkt mij heerlijk! De kleinkndjes zullen dat wel lekker vinden, denk ik. Groetjes en veel succes met je site!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *