Bij prei denk ik vooral aan de herfst en aan de winter. Wanneer het buiten regent en waait en je dan zo’n lekkere dampende ovenschotel op tafel kunt zetten. Maar het is nu hartje zomer, en dan komt er dus ook gewoon prei van het land. Zomerprei welteverstaan!
Deze zomerprei is lekker te combineren met een andere topper die in de zomer vol op beschikbaar is: de venkel. Ik maakte er een romige soep van. De pit van de prei en de frisheid van de venkel maken deze soep een succes. En leuk om te vermelden: in het groene gedeelte van de prei zitten de meeste vitamines. Vaak gooi je daar wat van weg bij het bereiden, maar in deze soep verwerk je de hele prei. Een echt vitamine bommetje dus.
Ingrediënten:
- 1 prei (bio boer)
- 1 grote of 2 kleine venkels (bio boer)
- 2 teentjes knoflook (bio boer)
- 1 ui (bio boer)
- 1 aardappel (bio boer)
- 150 ml haver room, mag ook andere kook room zijn (bio supermarkt)
- 400 ml groente bouillon
- olijfolie
- peper
- zout
Zo maak je het:
- Snij de groenten fijn. Bewaar wat loof van de venkel, dat is straks heerlijk als garnering.
- Fruit eerst de ui in wat olijfolie in een soeppan. Voeg de knoflook toe en bak even mee (niet te lang, want knoflook kan snel aanbranden en bitter worden).
- Voeg de overige groenten, room en bouillon toe.
- Laat zo’n 15 minuten koken.
- Pureer de soep vervolgens. Dankzij het aardappeltje en de room wordt het een lekker romig soepje. Vind je de soep te dik? Voeg wat extra water toe.
- Maak op smaak met peper en zout.
- Garneer met wat look van de venkel. Ik had nog een lenteui en stengel bleekselderij liggen, die gebruikte ik ook als garnering. Hier kun je creatief mee zijn, ook lekker zou zijn: verse peterselie, een paar uitgebakken spekblokjes etc.
- Smakelijk!