De klassieke Waldorfsalade werd voor het eerst gemaakt eind 19e eeuw in het Waldorf Hotel in New York. Er zijn inmiddels al heel veel variaties verschenen, veel tv-koks maken het bijvoorbeeld met blauwe kaas en druiven. Super lekker.
Ik koos voor een andere optie en vulde de basis van bleekselderij, appel en walnoten aan met fijn gesneden venkel, frambozen en bramen. De venkel vind ik een van de lekkerste groenten van de bio boerderij. De anijssmaak is zo specifiek. Je kunt er heel veel verschillende gerechten een bijzondere touch mee geven. Check hier bijvoorbeeld de salade van rode bietjes die ik er eerder mee maakte.
Ingredienten (2 pers):
- 1 venkel knol(bio boerderij)
- 3 stronkjes bleekselderij
- 1 (zure) appel
- handje walnoten
- handje frambozen
- handje bramen
Je kunt ook ander fruit gebruiken, net wat er in het seizoen is of nog in je koelkast ligt.
Voor de dressing:
- 1/2 citroen (bio)
- 2 el mayonaise
- peper
- zout
Zo maak je het:
- Snij de venkel doormidden. Schaaf/snij verder klein in dunne partjes.
- Schil de appel en snij in kleine blokjes.
- Ook de bleekselderij mag in kleine boogjes van 1/2 cm.
- Maak vervolgens de dressing door de zest (rasp) en rasp van 1/2 citroen te mengen met 2 el mayonaise en peper en zout.
- Meng de gesneden groenten met de dressing. Doe er vervolgens de vruchten en noten overheen. Nu niet te hard meer roeren, anders zijn de frambozen straks geplet (ook lekker, maar zien wat je eet heeft ook altijd wel wat!).
Wij combineerden deze salade met wat gebakken aardappelen&spekjes. Maar je zou het ook zo als lunch kunnen eten.