Categorieën
Recepten Zomer

Bonen in tomatensaus

Het is nu eind juni en op de boerderij kunnen we voor het eerst verschillende soorten peulvruchten plukken. Kapucijners, erwten en tuinbonen, van alle soorten krijgen we twee handjes mee. Super gezond (eiwitten, vitamine B, ijzer, etc) en lekker.

In de groentebijbel (Mari Maris) vond ik een heerlijk recept om ze samen te gebruiken! Gemengde bonen in tomatensaus.

Oja, ik leerde ook iets nieuws. Ik had verwacht dat kapucijners bruin zouden zijn. Zoals je ze in de winkel in zo’n potje ziet staan. Maar alleen de schil is bruin, de kapucijner die je eruit haalt is net zo groen als andere erwten, alleen wat groter. Dit is ook wat het lid zijn van de boerderij zo leuk maakt. Je krijgt veel meer gevoel bij wat je eet, omdat je weet hoe het er vers uit ziet, hoe het groeit.

Ingrediënten:

  • 100 g tuinbonen 
  • 100 g erwten
  • 100 g kapucijners
  • 400 g tomatenpulp (vers, of uit blik)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 tlrozemarijn
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • 1 tl bouillonpoeder (bio supermarkt)
  • 150 g rijst

Zo maak je het:

  1. Pel de tuinbonen, kapucijners en erwten.
  2. Snij de knoflook en ui fijn.
  3. Kook de rijst volgens de verpakking.
  4. Doe de tuinbonen, kapucijners en erwten samen met de tijm, de helft van de knoflook en ui, in een pan met kokend bouillon, in +/- 8 minuten gaar.
  5. Fruit de andere helft van de ui en knoflook en rozemarijn in een wok tot de ui glazig is. Voeg de tomatenpulp toe en laat +/- 15 minuten pruttelen. Strooi aan het eind de oregano erover.
  6. Giet de bonen af, en voeg toe aan het tomatenmengsel.
  7. Serveer samen met de rijst. Een heerlijke, verse variant op de traditionele bonen in tomatensaus!

Door Marijntje Kirkels

Ik ben Marijntje, hou van eten en van de natuur. Sinds kort eet ik zoveel mogelijk biologisch en lokaal en merk hoe lekker en makkelijk dat eigenlijk is. Op deze site deel ik mijn ervaringen. Recepten om je vingers bij af te likken, maar ook praktische ervaringen over eten met de seizoenen en hoe je daar creatief mee om kunt gaan.

Één reactie op “Bonen in tomatensaus”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *