Categorieën
Recepten Winter

Rendang

Lokaal en biologisch vlees gecombineerd met zelfgemaakte Indische kruidenpasta. Het beste van twee werelden.

Het is druilerig weer. Dat zijn de momenten waarop ik zin krijg in stoofvlees, of zoals dat vroeger bij ons thuis heette: ‘draadjesvlees’. Dit keer kies ik voor een Indische variant. Omdat ik de tijd heb (en in een fanatieke bui ben), maak ik de kruidenpasta ook zelf. Dit hoeft natuurlijk niet, maar is wel extra lekker. Geïnspireerd op het recept van leukerecepten_nl.

Ingrediënten: het stoofvlees

  • Rendang kruidenpasta (zelfgemaakt zoals hieronder, of uit de bio winkel)
  • 1 kg rib- of sukadelappen). (koop lokaal! In mijn geval: www.weerterheidevlees.nl)
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagel
  • 2 stengels citroengras
  • 2 tl bouillonpoeder (of 1/2 blokje)
  • Zout
  • Peper
  • Verse koriander

Zo maak je het: het stoofvlees

  1. Snijd de het stoofvlees in grove stukken.
  2. Bak het vlees samen met de kruidenpasta op hoog vuur even aan.
  3. Voeg vervolgens de kokosmelk, het bouillonpoeder, laurierblad, kruidnagel en citroengras toe. Breng langzaam licht aan de kook.
  4. Zet vervolgens het vuur lager en laat het vlees +/- 3 uur heel rustig pruttelen op laag vuur. Roer regelmatig door, en hou de temperatuur zoveel mogelijk constant. Het vlees krimpt en het vet zorgt ervoor dat het vlees extra mals wordt.
  5. Wordt het gerecht te dik? Voeg water toe. Blijft het te dun? Haal de deksel even van de pan. Of voor een ‘grootmoeders twist’: voeg een snee peperkoek toe.
  6. Maak het gerecht op smaak met peper en zout.
  7. Serveer met rijst en boontjes en bestrooi met verse koriander.

Zelf Rendang kruidenpasta maken? Lekker en gezond!

Ingrediënten: de kruidenpasta

  • 2 uien (bio boerderij)
  • 3 knoflooktenen
  • stukje gember
  • 2 tl laos
  • 1 tl korianderzaad
  • halve tl kaneel
  • 1 tl komijn
  • 1 tl sambal
  • scheutje olie
  • handje noten (bijv. macadamia/pinda of cashew)
  • 1 el ketjap

Zo maak je het: de kruidenpasta

  1. Snij de ui, gember en knoflook in grove stukken.
  2. Meng in een vijzel (of keukenmachine) samen met de kruiden, sambal, olie, noten en ketjap tot een pasta.

Door Marijntje Kirkels

Ik ben Marijntje, hou van eten en van de natuur. Sinds kort eet ik zoveel mogelijk biologisch en lokaal en merk hoe lekker en makkelijk dat eigenlijk is. Op deze site deel ik mijn ervaringen. Recepten om je vingers bij af te likken, maar ook praktische ervaringen over eten met de seizoenen en hoe je daar creatief mee om kunt gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *